tiistai 26. elokuuta 2014

Sisäportaat vaneria ja koivua

 ----------------------------

Tavoitteena oli pelkistetty ja erityisesti tähän taloon sopiva porras, joka on mahdollisimman avoin sisääntulon suunnasta katsottuna. Varhaisessa suunnitteluvaiheessa saimme sijoitettua pohjaan suoran portaan. Siitä tulee veistoksellisen näköinen, mutta ratkaisu määrittelee tosi paljon pohjaratkaisua. Suoran portaan takia eteinen on hitusen liian pieni suhteessa talon kokoon ja yläkerrassa kulku ohjautuu olohuoneen nurkkaan. Alakerrassa portaiden alle jää käyttökelpoinen avara tila (johon tosin tippuu roskia ja pölyä.) Näiden portaiden nousu on 182.5mm ja etenemä 270mm. Tällainen porras on miellyttävä kulkea.Porrasaskelmat ovat massiivikoivua. Pintakäsittelynä on Osmo Colorin väritön öljy. Askelmat toimitti Karjalan Puu. Askelman mitat ovat 915x320x83mm. Ylimpänä askelmana on pienempi puu kiinnitettynä välipohjan reunaan. Askelmat on kiinnitetty koivupyörötapeilla ja liimauksella toisesta päästään kantavaan väliseinään. Seinärungossa on portaan suunnassa vahvistus kertopuun kappaleista pystypuiden väleissä.

Askelmien toinen pää on kiinnitetty umpikaiteeseen. Sen rungoksi hankittiin  kertopuupalkit 51mmx360mm. Siitä tehtiin kehysrakenne, joka koteloitiin umpinaiseksi 9mm vanerilla. Tarpeeksi iso arkki löytyi vanereista, jotka on tarkoitettu mm. kirkkoveneiden tekemiseen. Tumman ruskea raita on tähän vaneriin kuuluva jatkos (näyttää läheltä ihan karvamadolta!). Askelmien kiinnitys ei näy, koska ulkosyrjän vaneri liimattiin paikoilleen ihan viimeisenä.


Kaide on kokonaisuutena lakattu kalustelakalla. Näkyviin jäänyt kertopuun kantti hiottiin tätä ennen, sitä ei ollut ihan helppo saada sileäksi. Kaiteen umpiosaan tehtiin varaus led-valaisimelle, jota varten pitäisi ajaa ura käsijohteen alle.

Käsijohde on ruostumatonta terästä. Sen toteutti Caava-portaan taustalla oleva Stello Oy.


 

Välipohjan päällä on kaide laminoitua lasia (Lasi-Kalle, Jyskä). Kolmiomainen leikkaus lasikaiteeseen tehtiin siksi, että lasi on mahdollista puhdistaa joka kohdasta. Umpikaiteen ja lasikaiteen väliin ei siis voinut jättää pientä rakoa ja liimaus kiinni toisiinsa olisi myös ollut ongelmallinen. Lasin enimmäismitta 3,5 metriä aiheutti lasiin jatkoskohdan, johon tuli pieni rako lasien väliin. Kaiteen kehys on rautakaupasta ostettua karmilankkua (mänty).
Portaan suunnittelivat ja toteuttivat työmaalla arkkitehti Markku, eläkeläisinsinööri Pertti ja tuore porrassuunnitteluyrittäjä ja pikkuveli Santtu (Ratsa Oy). Varsinaista rakennesuunnittelua ei erikseen tehty, mutta aikaa miettimiseen meni moninkertaisesti toteutuksen vaatimaan aikaan verrattuna! Ei kommentteja:

Lähetä kommentti