sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Lehtijuttuja ja muutama oikaisu

---------------------------------

Nyt marraskuun hämärässä hiljaisuudessa on hyvää aikaa koota viimekesäisiä lehtijuttuja ja muistella samalla niitä keskusteluja, joita toimittajien ja messuvieraiden kanssa käytiin. 
Tässä on koottuna vain painetun median otoksia. Sosiaalisessa mediassa oli kuulemma runsaasti kuvia ja kommentteja (ei me ehditty itse kaikkea seurata!) ja tavarantoimittajilla oli ja on edelleen omilla sivuillaan kuvia ja juttuja, myös rakentaja.fi julkaisi artikkelin. Asuntomessujen sivuilta löytyy samat tiedot kuin messuluetteloista. Hakukone hoitanee homman, jos kiinnostaa, tähän ei tule linkkilistaa. 

Kiitos kaikille osapuolille osoittamastanne huomiosta ja erityiskiitos rohkeista kriittisista arvioista, nekin vievät asumisen laatua eteenpäin.



Sisustuslehti Dekon 7/14 juttu oli kattavin kohteen esittely. Siihenkin kuvat oli tosin otettu keskellä rakennustyömaata! Toimituksen kommellus oli tuo "Suomi Design". Toki sitäkin messusisustuksesta löytyi, mutta ei se ollut mikään keskeinen idea. Kuvatekstissa lienee tarkoitus viitata slow designin ajatukseen.



Rakennuslehti 27.6.2014 esitteli asuntomessujen teemanumerossaan "5 messuvalintaa". Arkkitehti Kaisa Vepsäläinen oli arvioinut kohteet. Artikkelin yksi alaotsikko toteaa: "Skammin talo edustaa yksin omaa lajityyppiään." (Olemme miettineet, että mitäköhän lajityyppiä kolleega tarkoittaa.)




Paikallislehti Keskisuomalainen 24.7.2014 teki väliraportin siitä, mitä messuvieraille oli jäänyt mieleen ensimmäisen viikon aikana. Maailmanpylväs voitti kerrostalojen sarjan, Matti H. voitti urheilijoiden talojen sarjan ja Skammin talo voitti yleisen sarjan :). Syksyllä julkaistiin sitten varsinainen messututkimus, jonka perusteella suurta yleisöä oli eniten sykähdyttänyt naapurin talo Villa Lumous (se missä oli se turkoosi uima-allas sisäpihalla). Alla olevasta artikkelista saa vaikutelman ikään kuin olisimme olleet jotenkin jo eka viikon jälkeen kyllästyneitä palautteeseen. Ei, kyllä se oli kiinnostavaa loppuun asti; se vain hämmensi, kun jotkut messuvieraat olivat suorastaan liikuttuneita (tai vihaisia!) näkemästään.




Puualan erikoislehti Puumies 6/2014 ilahtui puun käytöstä. Isä, appi ja eläkeläisinsinööri Pertti saa hieman ylimääräistä kunniaa tässä, puuverhouksia oli kyllä oikeasti toteuttamassa myös ammattilaiset Henu, Markus, Erkki ja muutama muu. (Ja arkkitehtien nimet on menneet vähän sinne päin toimittajalta.) 


Tämä oli hauska tapaus. Sukulaisrouva Maritta oli käymässä Virossa ja huomasi sikäläisen sisustuslehden kannen, Kodukiri 8/2014. Lehti esitteli 14 sivun verran "Soome elamumess". Skammin talo ja erityisesti sen Marimekko-sisustus oli saanut kokonaisen oman aukeamansa. Tästä jutusta ei pysty asiavirheitä korjaamaan, kun ei ihan loppuun asti tuo kieli avaudu. Kuka tietää mitä tarkoittaa 'vinks-vonks korda'? Mutta tuntuu, että asuntomessut voisivat ihan hyvin olla paljon kansainvälisempikin tapahtuma, jos kerran noin paljon kiinnostaa naapuriakin.








Arkkitehtilehdessä ARK 4/2014 oli messuista vain lyhyt artikkeli, jonka oli kirjoittanut yhdyskuntasuunnittelun teorian professori Panu Lehtovuori. Hän nostaa tekstissa esiin Skammin talon ja muutaman muun kohteen kommentoiden niitä myönteisesti. Ihan kaikkia huomioita näistä messuista ja Äijälänrannan (toistaiseksi keskeneräisestä) kaupunkiympäristöstä emme aivan suoraan allekirjoita. Meitä pientalorakentamisen arkea tuntevia kiusaa esimerkiksi se, että yhtäältä kirjoittaja vaatii kohtuuhintaisia taloja, mutta toisaalta harmittelee talotehtaiden (jotka tekevät kohtuuhintaisia taloja) roolia messuilla. Varmasti kaikkien eri osapuolien kannalta on etu, jos messutarjonta on monipuolista; tässä Jyväskylä onnistui hyvin. Toivottavasti joskus tarjoutuu mahdollisuus jatkaa Lehtovuoren kanssa messuilla aloitettua ammatillista keskustelua!




Avotakka 8/2014 esitteli kokosivun kuvana sisä- ja ulkokeittiön yhdistelmän. Tarkkaavainen lukija huomaa, että sisustustavarat ovat tässä eri tavalla kuin messujen aikaan tai muissa lehtijutuissa. Sisustuslehdillä on käytäntönä, että jos joku messutalo esitellään perusteellisesti yhdessä lehdessä, ei sitä kovin isosti esitellä toisessa lehdessä. Meillä olikin kesäkuussa luovuus ja diplomatia koetuksella, kun yritimme keskellä kaoottista viimeistelytyömaata tarjota jotain kiinnostavia, mutta 'pelisääntöjen' mukaisia kuvakulmia eri lehdille. Kaikki se huomioiden olemme iloisen tyytyväisiä median toimintaan ja mediaosumien määrään ja laatuun.




Paikallinen Suur-Jyväskylän lehti päästettiin työmaalle messujulkaisua 11.6.2014 varten. Toimittaja Outi Elomaa sai taitavasti kerättyä ja kiteytettyä näiden helleasuihin pukeutuneiden ja siinä vaiheessa varsin stressaantuneiden arkkitehtien sekavia ajatuksia. 





Sanomalehti Kaleva 12.7.2014 lähetti Oulusta asti Neenan ja Mimmin messuille samana päivänä, kun lopullista messusisustusta alettiin koota. Myös tässä jutussa toimittaja on kiltisti suostunut arkkitehtien äänitorveksi ja tuonut esiin meille tärkeitä ajatuksia. Onneksi lopusta löytyy pieni rakentava krittinenkin huomio vaatehuoltotilojen niukkuudesta. Mutta mistäköhän se johtuu, että tämä oli jo toinen juttu, jossa ripustetut lauteet mainitaan nimenomaan kohteen miesarkkitehdin suunnittelemiksi, vaikka juuri tässä tapauksessa myös naisarkkitehti kerrankin keskittyi myös joihinkin yksityiskohtiin ja piirsi lauteistakin useita versioita.




Maaseudun tulevaisuus 14.7.2014 julkaisi jutun, joka oli tehty avajaisia edeltäneenä lehdistöpäivänä. Yöunia on takana noin neljä tuntia (katso kuva). Liina Niittymaa joutui tekemään kovasti töitä, että sai meistä jotain järkevää irti. Mukava, että hän otti tekstiin  Skammin talon ajatuksen "keskisuomalaisesta talosynteesistä": Karjalasta perinteinen yhtenäinen katto, jonka alla kaikki toiminnot ja Pohjanmaalta rakennusten rajaama pihapiiri.







Keskisuomalainen julkaisi arkkitehti Antti Nyyssösen arvioita messutaloista. "Skammin talon tumma, keraaminen seinä herättää arkkitehdin huomion. Myös talon toisen puolen viisto seinä saa ihastelevia kommentteja." 






Meidän talo 7/2014 esitteli kaikki messutalot luettelotyyliin, lisäksi oli toimituksen arviot, mikä on sinällään tervetullutta. Toteamus "esteettömyys ei toteudu tässä talossa" ei ole ihan reilu, etenkään kun asiaan ei oltu kiinnitetty huomiota suinkaan kaikissa kohteissa. Skammin talon suunnittelussa kun on erityisesti panostettu siihen, että kulkuyhteys kadulta pääovelle on esteetön ja myöskin kulku pihan aputiloihin. Päätilat on kieltämättä yläkerrassa, mutta porrashissiin on varauduttu. Mainittu pesutilojen pimeyskään ei ole totta ja siitä toimitus esittikin pahoittelut jälkeenpäin.

Meidän talo julkaisi verkossakin runsaasti materiaalia messuista, myös jotain videonpätkiä.






Olisiko tähän hyvä lopettaa:
Tekniikka&talous 15.8.2014 esitti toimittaja Eeva Törmäsen kokemuksia messuviereilusta. 
Artikkelin pääsanoma oli: " Rakentajat älkää vaivautuko. Asuntomessuilla voi hakea ideoita, mutta rakentajan messut ne eivät ole. Teknistä tietoa pitää kysymällä kysyä." 

Siinä on hyvää haastetta alan toimijoille jatkossa ja evästystä meille messuvieraillekin. Vantaalla nähdään!





























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti